petek, 17. november 2017

Prav tako kot vsak dan smo tudi danes  delale v laboratoriju. Za zaključek pa so nam pripravili bolj »popestritveno« vajo. Najprej smo v stojalo za epruvete vstavile devet epruvet, ki smo jih označile. Potem smo v vsako epruveto  posebej s kapalko kapnile nekaj mililitrov reagenta. V vsako smo kapnile drugi reagent. Odprle smo dovod plina ter prižgale gorilnik. Potem smo prežarile cepilno zanko ter jo pomočile v vsako epruveto posebej. Skozi plamen smo videle, kako se obarva posamezen reagent. Po končani vaji smo predstavile Slovenijo in našo šolo. S tem se je naš obisk v laboratorijih Winnove zaključil. V čast in veselje nam je bilo, da smo bile del te nepozabne izkušnje. Jutri pa se že zgodaj zjutraj podamo na pot proti domu.







Naučile smo se delati in sodelovati s finskimi dijaki in profesorji, spoznavale smo kemijsko terminologijo v angleščini. Pridobile smo  spretnosti za delo v laboratoriju in spoznavale nove metode dela s področja prehrane in kemije. Izvajale in seznanjale smo se z različnimi laboratorijskimi analizami in metodami: uporabo laboratorijske opreme, uporabo različnih kvantitativnih kemijskih metod v ciklu bakra, opazovale smo izvedbo organske sinteze 1-bromobutana, uporabljale smo IR-spektrometer za analizo organskih spojin, opazovale smo HPLC analizo ter pripravile različne raztopine sladkorja.  Na področju industrijske predelave hrane pa smo se seznanile s postopki priprave hrane in pridobile naslednje spretnosti: spoznale smo  različne postopke toplotne obdelave hrane, upravljale smo s fritezo in rotacijsko konvekcijsko pečico, spoznavale smo uporabo različnih strojev za pripravo surovin (rezalnik, mešalec, stroj za valjanje testa), pripravljale smo zelenjavo za solatni bar, tehtale smo sestavine in pripravljale hrano po receptu. Vse postopke obdelave hrane smo izvajale v skladu s pravili HACCP.







Ni komentarjev:

Objavite komentar