četrtek, 9. november 2017

Dan  se je začel v učilnici, kjer so nas seznanili s potekom dneva. Nadeli smo si delovno haljo, kapo in rokavice ter pričeli delo v šolski pekarni. Tudi danes smo delali tradicionalne finske izdelke. Prvi izdelek, ki smo ga izdelovali, so bili rženi žepki z nadevom iz  kuhanega mlečnega riža.

Tehnološki postopek izdelave pite:

  • Ko smo prišli v pekarno, je bilo testo že pripravljeno in vzhajano pri sobni temperaturi. 
  • Nato je sledil postopek gnetenja in strojnega valjanja, saj na  šoli ne uporabljajo ročnega valjanja. 
  • Naslednji postopek je bil strojno izrezovanje testa v krožni obliki, na katerega smo nadeli mlečni riž. Nato nam je gospa Johanna pokazala, kako se izdelek oblikuje. Postopek smo nadaljevali sami. 
  • Izdelke smo dali v rotacijsko pečico na temperaturo 250 stopinj Celizija, peka pa je potekala 14 minut. 
  • Ko so bili izdelki pečeni, smo jih še premazali s stopljenim maslom. 
  • Nato smo izdelek odnesli v šolsko menzo za prodajo. 


























Drugi izdelek, ki smo ga izdelovali, pa je bil imenovan pulla. Na začetku so nas odpeljali v skladišče surovin, v katerem smo natehtali potrebne surovine. Surovine so bile:  jajca, moka, kvas,  začimbe,  sladkor in voda, ogreta na 36 stopinj Celzija.

Tehnološki postopek:

  • Vse surovine smo odnesli v mešalo za testo, kjer se je postopoma gnetlo. 
  • Po končanem gnetenju smo testo okroglali  v stroju za kroglanje.
  • Nato smo oblikovano testo pustili vzhajati približno 15 minut pri sobni temperaturi. 
  • Ko je bilo vzhajanje končano, smo oblikovano testo premazali z jajcem in posuli z belimi sladkornimi kristalčki. 






























Med delom smo spremljali tudi izdelovanje pice, ki so jo  izdelovali finski dijaki. Delali so dve različni pici: prva je bila tunina s koščki breskve, druga pa s šunko s koščki ananasa.








¸


















Delovni dan smo zaključili z degustacijo narejenih izdelkov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar