sreda, 15. november 2017

Današnji dan se je začel v kemijskem laboratoriju, kjer smo delale transformacijo bakra. Vaja je potekala v posebnem prostoru, ki se imenuje digestorij. Pri delu je bila obvezna uporaba zaščitne opreme: očala, rokavice ter halja.
Prva naloga, ki smo jo dobile je bila, da natehtamo 1 gram zdrobljene bakrene žice. Nato smo dodale 65% raztopino HNO3, ob tem dodatku je potekla kemijska reakcija, pri kateri smo videle rjav dim.  Nato smo morale dodati 2 mol/l NaOH, saj smo za nadaljevanje potrebovale bazično raztopino.  S pomočjo pH lističa smo preverile ali je raztopina res bazična. Postopek smo nadaljevale tako, da smo dodale 100 mililitrov destilirane vode ter vsebino segrevale do preskoka v črno barvo.
 Postopek bomo nadaljevale jutri, saj so nas finski študentje in prof. Eija odpeljali na razvajanje v pravo Finsko savno. Savna je bila enkratna finska izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovili. Dovolj poguma za skok v ledeno mrzlo jezero je imel samo prof. Aleš Dolenc. Po savni so nam pripravili manjši piknik.











Ni komentarjev:

Objavite komentar