Tehnološki postopek izdelave pite:
- Ko smo prišli v pekarno, je bilo testo že pripravljeno in vzhajano pri sobni temperaturi.
- Nato je sledil postopek gnetenja in strojnega valjanja, saj na šoli ne uporabljajo ročnega valjanja.
- Naslednji postopek je bil strojno izrezovanje testa v krožni obliki, na katerega smo nadeli mlečni riž. Nato nam je gospa Johanna pokazala, kako se izdelek oblikuje. Postopek smo nadaljevali sami.
- Izdelke smo dali v rotacijsko pečico na temperaturo 250 stopinj Celizija, peka pa je potekala 14 minut.
- Ko so bili izdelki pečeni, smo jih še premazali s stopljenim maslom.
- Nato smo izdelek odnesli v šolsko menzo za prodajo.



Drugi izdelek, ki smo ga izdelovali, pa je bil imenovan pulla. Na začetku so nas odpeljali v skladišče surovin, v katerem smo natehtali potrebne surovine. Surovine so bile: jajca, moka, kvas, začimbe, sladkor in voda, ogreta na 36 stopinj Celzija.
Tehnološki postopek:
- Vse surovine smo odnesli v mešalo za testo, kjer se je postopoma gnetlo.
- Po končanem gnetenju smo testo okroglali v stroju za kroglanje.
- Nato smo oblikovano testo pustili vzhajati približno 15 minut pri sobni temperaturi.
- Ko je bilo vzhajanje končano, smo oblikovano testo premazali z jajcem in posuli z belimi sladkornimi kristalčki.




Med delom smo spremljali tudi izdelovanje pice, ki so jo izdelovali finski dijaki. Delali so dve različni pici: prva je bila tunina s koščki breskve, druga pa s šunko s koščki ananasa.

¸
Delovni dan smo zaključili z degustacijo narejenih izdelkov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar